Fantasy hockey-liga

Fantasy hockey är en form av fantasi-sport där man ska bygga ett lag som konkurrerar med andra spelare som gör samma sak, baserat på statistik som genereras av professionella hockeyspelare eller lag. Majoriteten av fantasy-hockey pooler bygger på lag och spelare i National Hockey League (NHL).

En typisk fantasi-hockeyliga eller hockey pool har 8-12 lag, men kan även ha så många som 20. Det finns även andra typer av pooler som kan ha ett större antal lag, som kan sprida ut den genomsnittliga talangen och göra det mer eller mindre kul beroende på ligan, men också representerar det närmare det riktiga NHL, som för närvarande har 30 lag.Ice_Hockey_sharks_ducks

Andra former av fantasi hockey kan tillåta ett obegränsat antal lag, varigenom ett valfritt antal ägare kan utarbeta samma spelare. Dessa har vanligtvis ett begränsat antal “affärer” där en spelare kan helt enkelt bytas ut mot någon annan i spelare poolen, vanligtvis i samma position.

I en “Head-to-head” fantasy liga försöker man vinna flest kategorier per vecka, dessa poäng läggs till även för totalt för säsongen. Det är det enda format som ger en konsol stils playoff format i slutet av den ordinarie säsongen. I slutet av säsongen så ska lagen med flest poäng spela slutspel (antalet slutspelsplatser varierar per liga). Laget som vinner detta slutspel förklaras mästare i ligan. I detta format så är det inte säkert att det lag som har flest poäng i serien vinner i slutspelet. I själva verket kan ett mycket lägre rankat lag vinna allt om de vinner i slutspelet.

Sen finns det även Daily Fantasy Hockey, som är en ny variant och innehåller även verkliga idrottare. Skillnaden är dock att istället för att ha samma lag genom en hel säsong, så varar en tävling bara i en dag och på så sätt kan man byta lag nästa dag.