Vad är Fantasysports?

Fantasysport är en typ av onlinespel där deltagarna sätter ihop ett virtuellt lag av riktiga spelare inom en viss sport. De riktiga spelarnas insatser i sina verkliga matcher översätts till poäng för den spelaren i det virtuella laget. Poängsystemen kan vara enkla så att personen som sköter hela ligan kan räkna manuellt, eller så räknas poängen ihop med hjälp av en dator som har koll på de faktiska resultaten inom den riktiga sporten. Lagkaptenen kan byta ut eller kicka sina spelare, precis som i riktig sport. Det utmärkande för fantasysport är just att de baseras på verkliga spelare och inte påhittade karaktärer.

Detta koncept att välja ut spelare utifrån deras prestationer och göra en tävling utav det har funnits sedan kort efter Andra Världskriget. 1950 hittade affärsmannen Wilfred ”Bill” Winkenbach på fantasygolf och 1962 formade han den första fantasyfotboll-ligan. Spelet fick en rejäl knuff när internet och den egna datorn började bli populärt. Idag är denna typ av spel en miljardindustri.baseball-1408183_960_720

Fantasysport går alltså till så att du sätter ihop ditt lag av verkliga spelare och sätter ut dem på de positioner du anser vara bäst, sedan spelas det mot andra människors fantasi-lag. Resultatet utgår sedan från det poängsystem som tidigare beskrevs. De som lyckas bäst under en säsong (som kan vara olika långa beroende på speltypen) eller en turnering är den slutgiltiga vinnaren. Det finns alltså lite olika speltyper, eller olika typer av ligor, som har vissa skillnader. En del spel håller på en dag, andra följer hela säsonger. Vad de kallas och exakt hur de ser ut skiljer sig lite från sport till sport. Det finns flera olika sporter representerade inom spelet, såsom fotboll, basket, tennis och hockey. Störst är fenomenet i USA, inte fullt så populärt i Sverige men det går ofta att delta i de amerikanska ligorna.